کاهش عفونت های بعد از عمل با نانوذرات مس
اسمارت کاور: پژوهشگران دانشگاه ناتینگهام ترنت موفق به توسعه نانوذرات اکسید مس شده اند که می تواند به عنوان پوششی برای تجهیزات پزشکی کاشته شده در بدن مورد استفاده قرار گیرند و خطر عفونت بعد عمل را کم کند.
به گزارش اسمارت کاور به نقل از مهر، این پژوهش می تواند راهی برای کاهش وابستگی بیش ازحد به آنتی بیوتیک ها و مواجهه با مقاومت دارویی باکتری ها باشد. در این مطالعه، محققان نانوذراتی بوجود آورده اند که می توانند بعنوان پوشش ضدعفونی کننده روی بسیاری از مواد تجهیزات پزشکی ازجمله سیلیکون، فولاد ضدزنگ و تیتانیوم مورد استفاده قرار گیرند.
بررسی ها نشان داده است که روش های غوطه وری و اسپری کردن در اعمال این پوشش مؤثر هستند و خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی را در مقابل انواع باکتری های بیماری زا، ازجمله سویه های مقاوم به چند دارو نشان داده اند.
علاوه بر این، آزمایش ها تأیید کرده اند که این پوشش برای سلول های انسانی غیرسمی است و ازاین رو می تواند بدون خطر برای بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
در سالهای اخیر، علاقه به فناوری نانو و کاربردهای فلزات ضد میکروبی، بخصوص نقره، به صورت قابل ملاحظه ای افزایش پیدا کرده است. نقره در صنایع مختلف، از بسته بندی مواد غذایی گرفته تا پانسمان های زخم، به کار می آید.
اما محققان دانشگاه ناتینگهام ترنت نشان دادند که مس می تواند بعنوان جایگزینی مناسب برای نقره مطرح شود، چون که نقره در معرض اکسیداسیون قرار گرفته و با کاهش خواص ضد میکروبی مواجه می شود.
افزایش مصرف آنتی بیوتیک ها منجر به افزایش مقاومت دارویی شده و درمان عفونت ها را بسیار دشوارتر کرده است. تنها در سال ۲۰۱۹، حدود ۱.۲۷ میلیون نفر در سراسر دنیا به صورت مستقیم در اثر عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک جان خویش را از دست دادند.
پیش بینی می شود که در صورت عدم اقدام جدی برای مهار این روند، تا سال ۲۰۵۰ این رقم به ۱۰ میلیون نفر در سال برسد. این مورد مقاومت دارویی را به عامل شماره یک مرگ ومیر در سراسر دنیا تبدیل خواهد نمود.
پیشرفت های پزشکی باعث افزایش استفاده از ایمپلنت ها شده است که کیفیت زندگی بیماران را بهبود می بخشد. سالانه چندین میلیون دستگاه پزشکی در سراسر دنیا کاشته می شود. اما همین دستگاه ها محیطی ایده آل برای رشد و تکثیر میکروب ها و ایجاد عفونت فراهم می کنند، به ویژه در بیماران صدمه پذیر. استفاده از فلزات ضد میکروبی سابقه ای چند هزار ساله دارد. در دوران مصر باستان، نقره و مس برای درمان زخم های سوختگی مورد استفاده قرار می گرفتند. دکتر سامانتا مک لین استاد دانشگاه ناتینگهام ترنت و متخصص پیشگیری و کنترل عفونت، می گوید:
«بسیار مهم می باشد که جایگزین هایی برای آنتی بیوتیک ها بررسی شود. آنتی بیوتیک ها نزدیک به یک قرن مورد استفاده بوده اند و انقلابی در درمان عفونت های باکتریایی بوجود آورده اند. اما مصرف بیش ازحد و نادرست آنها چالش های عظیمی به دنبال داشته است.»
وی اضافه کرد: «توسعه پوشش های ضد میکروبی برای تجهیزات پزشکی می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر کاهش شیوع و شدت عفونت ها داشته باشد. یافته های ما نشان داده است که نانوذرات اکسید مس، خواص ضد میکروبی امیدوارکننده ای در مقابل طیف وسیعی از عوامل بیماری زا دارند و به مواجهه با بحران مقاومت آنتی بیوتیکی کمک می کنند.»
دکتر گرت کیو رئیس گروه نانوعلوم و دارورسانی در دانشگاه ناتینگهام ترنت، در این خصوص می گوید: «نانومواد نسبت سطح به حجم بسیار بالایی دارند و نرخ برهم کنش آنها با سلول های باکتریایی فوق العاده است. روش پوشش دهی ما می تواند هم در مرحله تولید تجهیزات پزشکی و هم برای اصلاح تجهیزات موجود به کار رود و خواص ضد میکروبی آنها را بهبود بخشد.»
دکتر جیم هال، پژوهشگر تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، هم تاکید می کند که ترکیب علوم مختلف در پیشبرد این تحقیقات نقش مهمی دارد: «بسیار مهم می باشد که رشته های علمی مختلف را گرد هم آوریم تا مشکلات مشترک را حل نماییم. تلفیق فیزیک، شیمی و زیست شناسی به ما این امکان را می دهد که راهکارهای نوینی برای مواجهه با این چالش روبه رشد بیابیم.»
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب