كشف نخستین سیاره شبیه مشتری با اتمسفر خالی

كشف نخستین سیاره شبیه مشتری با اتمسفر خالی

ستاره شناسان در مرکز علوم اخترفیزیک دانشگاه هاروارد و اسمیتسونیان(Harvard & Smithsonian) نخستین سیاره ی مشتری مانند را پیدا کرده اند که هیچ ابر و مه در جو قابل رویت آن وجود ندارد. یافته های محققان در مجله ی Astrophysical Journal Letters انتشار یافته است.


به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از فیز، این سیاره ی بزرگ گازی که نامش WASP-۶۲b است برای نخستین بار در سال ۲۰۱۲ توسط رصد خانه ی جنوبی مرکز جستجوی گسترده برای یافتن سیاره ها(WASP) کشف شد اما جو آن تابحال از فاصله ی نزدیک مورد بررسی قرار نگرفته بود.
منزه الم(Munazza Alam) که دانشجوی مرکز علوم اخترفیزیک است و این تحقیقات را هدایت می کند می گوید: من برای رساله خود سیارات کشف شده را انتخاب می کنم و جو آنها را بررسی و دسته بندی می کنم.
WASP-۶۲b که بعنوان یک "مشتری داغ" مشهور است، ۵۷۵ سال نوری با ما فاصله دارد و جرمی حدودا نصف سیاره ی مشتری منظومه شمسی دارد. با این وجود برخلاف سیاره مشتری منظومه ما که حدودا ۱۲ سال طول می کشد تا به دور خورشید بچرخد این سیاره فقط در مدت چهار و نیم روز به دور ستاره خود می چرخد. نزدیکی بیش از حد به ستاره سبب گرمای زیاد آن می شود و بنابراین آنرا یک مشتری داغ می نامیم.
الم به وسیله ی تلسکوپ هابل(Hubble) داده ها و مشاهدات را به وسیله ی طیف سنجی ثبت نمود. مطالعه تابش های الکترومغناطیسی به شناخت عناصر شیمیایی موجود کمک می نماید. الم این سیاره را در حالیکه سه بار به دور ستاره خود می گشت، مشاهده کرد و از نورهای انتشار یافته از آن به احتمال وجود سدیم و پتاسیم در اتمسفر آن پی برد.
او می گوید: اعتراف می کنم در ابتدا زیاد در مورد این سیاره هیجان زده نبودم اما از لحظه ای که داده ها را بررسی کردم حیرت زده شدم.
درحالی که هیچ شواهدی از وجود پتاسیم به دست نیامد اما وجود سدیم در جو این سیاره کاملا واضح بود. این گروه توانست خطوط طیف نوری سدیم را در داده های به دست آمده مشاهده کند.
الم می گوید: ابر و مه موجود در جو سبب می شود سدیم غیرقابل تشخیص شود و ستاره شناسان تنها شواهد کمی از وجود آن می توانند پیدا کنند. این شواهد به دست آمده نشان داده است که ما با سیاره ای با اتمسفر خالی طرفیم.
سیارات بدون ابر بسیار نادر هستند و تخمین زده می شود که کمتر از هفت درصد سیارات دارای اتمسفر خالی باشند. برای مثال تنها سیاره فراخورشیدی با اتمسفر خالی کشف شده تابحال سیاره ای به نام WASP-۹۶b است که در سال ۲۰۱۸ کشف شد و به زحل داغ مشهور است.
ستاره شناسان معتقدند سیارات فراخورشیدی که اتمسفر خالی دارند به درک بهتر ما از نحوه ی تشکیل شان کمک می کنند.
الم می گوید: نادر بودن آنها نشان داده است که نحوه ی شکل گیری متفاوتی نسبت به سایر سیارات داشته اند. اتمسفر خالی همینطور به یافتن ترکیبات شیمیایی کمک می نماید که به وسیله ی این ترکیبات می توان به ماده ی تشکیل دهنده ی سیاره پی برد.
با راه اندازی تلسکوپ فضایی جیمز وب(James Webb) در اواخر سالجاری، این گروه امیدوار است که فرصت های جدیدی برای مطالعه و درک بهتر سیاره WASP-۶۲b داشته باشد. فناوری های بهبود یافته این تلسکوپ، مانند وضوح بالاتر و دقت بهتر، به محققان کمک می نماید تا اتمسفر آنرا از نزدیک برای یافتن عناصر بیشتر مثل سیلیکون جستجو کنند.





منبع:

1399/11/05
00:51:03
0.0 / 5
1173
تگها: فناوری , محقق
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد