غلبه شیاطین تاسمانی بر یک بیماری همه گیر

غلبه شیاطین تاسمانی بر یک بیماری همه گیر

در پی شیوع یک بیماری همه گیر میان شیطان های تاسمانی، حالا بنظر می رسد که این جانوران درحال غلبه بر این بیماری هستند.


به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، در بحبوحه یک بیماری همه گیر میان انسان ها به نام "کووید-۱۹"، خبرهای خوبی از حیات وحش به گوش می رسد. تحقیقات جدیدی که در مجله ساینس(Science) انتشار یافته است، نشان میدهد شیاطین تاسمانی با وجود شیوع یک سرطان عفونی به نام "تومور صورتی" یا "سرطان تاسمانی" که جمعیت آنها را تخریب کرده است، احیانا جان سالم به در خواهند برد.
جمعیت شیاطین تاسمانی ازطریق یک سرطان قابل سرایت عجیب به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است. بیماری "تومور صورت شیطان" یا به اختصار "DFTD" برای نخستین بار در سال ۱۹۹۶ در شمال شرقی تاسمانی شناسایی شد. این بیماری که بوسیله گاز گرفتن منتقل می شود، تقریباً در تمام این منطقه پخش شده است و در دو یا سه سال قبل به ساحل غربی تاسمانی رسیده است که منجر به کاهش حداقل ۸۰ درصدی جمعیت شیاطین تاسمانی شده است.
تا حالا تصور می شد که این بیماری، شیاطین تاسمانی را به سمت انقراض سوق دهد. نگرانی ها نه فقط بدین سبب به وجود آمد که این سرطان تقریباً بطور اجتناب ناپذیری کشنده است، بلکه بدین سبب بود که به نظر نمی رسید سرعت انتقال آن حتی با کاهش شایان توجه جمعیت شیاطین تاسمانی کم شود.
تحقیقات جدید اما خبرهای خوبی به همراه دارد. پژوهشگران با استفاده پیشگامانه از تجزیه و تحلیل ژنومی که به طور معمول برای ویروس ها استفاده می شود، متوجه شدند که سرعت انتقال این بیماری کم شده است. این بدان معناست که بااینکه این بیماری احتمالاً از بین نخواهد رفت، اما شیاطین تاسمانی نیز منقرض نخواهند شد.
شیطان تاسمانی پستانداری کیسه دار است که در جنگل های تاسمانی زندگی می کند. در گذشته این جانور در سراسر خاک استرالیا و تاسمانی یافت می شد، اما با ورود انسان ها نسل آن در استرالیا منقرض شد و واپسین نمونه های این جانور در نزدیک ۵۰۰ سال قبل از میان رفتند و تاسمانی، که جزیره ای بسیار کوچکتر از استرالیا واقع در جنوب شرقی آنست، تنها منطقه ای شد که آنها در آن به بقا ادامه دادند.
شیطان تاسمانی با جثه ای به اندازه یک سگ کوچک و وزنی کمتر از ۱۰ کیلوگرم بزرگترین کیسه دار گوشت خوار در جهان بشمار می رود که تا ۹۰ سانتیمتر رشد می کند. بدن آن پشمی به رنگ سیاه و با خطی سفید در جلوی سینه و پایین سر دارد. آنها سبیل های بلندی دارند که از آن برای یافتن طعمه در شب بهره می گیرند. شیطان ها توانایی تولید صداهای مختلف و بلند و جیغ های ترسناک را دارند که از آن بعنوان نوعی وسیله رفع تهدید یا راهی برای برقراری ارتباط بهره می گیرند. فشاری که فک این حیوان می تواند وارد کند بیش از یک تن است که از آن برای خرد کردن استخوان های طعمه هایش بهره می گیرد. چهره شرور و صدای ترسناک شیطان تاسمانی در هنگام درگیری موجب شد که مهاجران اروپاییِ اولین به آن نام "شیطان" دهند.
این جانوران گوشت خوار هستند و اغلب، مردار و لاشه جانوران را می خورند. آنها در صورتیکه گوشت پیدا نکنند از گیاهان، تخم ماهی و قورباغه و حشرات نیز تغذیه می کنند. شیطان های ماده پناهگاهی در تنه توخالی درختان یا حفره ها و غارها برای خود پیدا می کنند و بچه های خودرا در آن شیر می دهند. در هر حاملگی بطور متوسط چهار بچه در کیسه مادر به مدت ۱۵ هفته زندگی می کنند.
از سال ۱۹۴۱، شیطان های تاسمانی به شکل قانونی تحت حفاظت درآمدند و از آن زمان جمعیت آنان افزوده شد و طبق آخرین سرشماری در دهه ۱۹۹۰ تعداد شیطان تاسمانی به حدود ۱۵۰ هزار قلاده رسید. اما بعد از آن شیوع این بیماری سرطان واگیردار به نام "تومور صورتی" یا "سرطان تاسمانی" موجب کاهش شدید جمعیت این جانوران شد.
این بیماری فراگیر توسط گاز گرفتن از یک شیطان تاسمانی به دیگری منتقل می شود و جانور را در مدت زمانی کمتر از یک سال از پای در می آورد. در نواحی پرجمعیت نرخ مرگ و میر این جانوران به ۸۰ تا ۹۰ درصد رسیده است. همچون دیگر خطرهایی که نسل شیطان را تهدید می کند گسترش جمعیت روباه های قرمز است که با خوردن توله های این کیسه دار، موجب کاهش جمعیت شان می شوند.


ژنوم شناسی یا ژنومیک رشته نسبتا جدیدی از علم است که از حجم وسیعی از داده های موجود و از روش های نوین توالی یابی ژنتیکی برای پاسخ به تعدادی از دشوارترین و مهم ترین سؤالات زیست شناسی استفاده می نماید.
رویکرد ژنومی که پژوهشگران استفاده کردند، "فیلودینامیک" نام دارد که از تجزیه و تحلیل ریاضیاتی پیچیده تغییرات کوچک در DNA برای بازسازی تکامل و گسترش تومور در بین جمعیت های شیطان تاسمانی استفاده می نماید. این همان روشی است که برای ردیابی همه گیری کووید-۱۹ استفاده شد و برای نخستین بار برای مطالعه ویروس آنفلوانزا نیز مورد استفاده قرار گرفت. ویروس ها ژنوم های کوچکی دارند و به سرعت تکامل می یابند. این نخستین بار است که این روش برای یک پاتوژن با ژنوم بسیار پیچیده تر و به کندی درحال تکامل استفاده می شود.
پژوهشگران با غربال گری بیش از ۱۱ هزار ژن متوجه شدند که میانگین تعداد موارد مبتلاشدن از حدود ۳.۵ در اوج همه گیری به حدود یک مورد کم شده است. این نشان میدهد که شیوع این بیماری به صورتی حالت ثابت رسیده است.
مطالعه جدید پژوهشگران برمبنای نمونه هایی است که از اوایل دهه ۲۰۰۰ در سراسر تاسمانی جمع آوری شده است.
این مطالعه نشان میدهد که از زمان ظهور این سرطان قابل سرایت، تغییرات تکاملی سریعی در شیاطین تاسمانی و در خود تومورها به وجود آمده است. هم اکنون، فراوانی گونه های ژنی که با عملکرد ایمنی در انسان ها مرتبط هستند، در جمعیت های شیطان تاسمانی بالا رفته است که نشان میدهد این حیوانات درحال تکامل و سازگاری با این تهدید هستند.
همین طور حالا می دانیم که تعداد نسبتاً کمی از ژن ها تأثیر زیادی بر آلوده شدن شیاطین تاسمانی و زنده ماندن یا مرگ آنها در صورت مبتلاشدن دارند.
در نهایت شاید دلگرم کننده تر از همه این باشد که حالا شاهد کوچک شدن و ناپدید شدن تومورها هستیم، چیزی که در زمان ظهور بیماری دیده نمی شد. علاوه بر این، ما همین طور می دانیم که این یک پایه ژنتیکی قوی دارد که نشان میدهد که شیاطین تاسمانی از نظر ژنتیکی با دشمن خود درحال سازگار شدن هستند.
همه این اکتشافات نشان می دهند که شیاطین وحشی تاسمانی می توانند در واکنش به این بیماری به سرعت طی پنج نسل یا بیشتر تکامل یابند که این موضوع، نتایج عمیقاً دلگرم کننده ای برای بقای احتمالی آنها در آینده دارد. البته هنوز چیزهای بیشتری برای یادگیری در مورد تکامل شیاطین تاسمانی و تومورهای آنها وجود دارد.
علاوه بر این، کاهش سرعت انتقال این بیماری ممکنست تا حدی ناشی از کاهش تراکم جمعیت شیاطین تاسمانی باشد.
با افزایش شواهدی که نشان میدهد انقراض شیاطین در ۱۰۰ سال آینده کاملاً بعید است، ما زمان کافی جهت بررسی دقیق استراتژی های مدیریتی خود داریم و یکی از رویکرد های احتمالی این است که شیاطین تاسمانی را در اسارت به شکلی پرورش دهیم که دارای ژن های مناسب برای افزایش شانس زنده ماندن در مقابل این بیماری باشند.
به شکل گسترده تر، این نوع از تحقیقات به پژوهشگران برای مدیریت گونه های در معرض خطر انقراض کمک شایانی می کند، چونکه ما حالا ابزارهای ژنومی را برای این کار در اختیار داریم.



1400/08/24
15:26:31
5.0 / 5
1196
تگها: ایمنی , پست , تولید
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد