کشف اتفاقی یک حشره دوجنسیتی!

کشف اتفاقی یک حشره دوجنسیتی!

اسمارت کاور: محققان تایید نموده اند که یک حشره چوبکی، نیمی نر و نیمی ماده است و در واقع نخستین موجود دوجنسیتی در نوع خود است.


به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، یک حشره چوبکی که بعنوان یک حیوان خانگی نگهداری می شود، وقتی پوست اندازی کرد، صاحبش را شگفت زده کرد، چون که این رفتار حاکی از آن بود که نیمی نر و نیمی ماده است.
به قول کارشناسان موزه تاریخ طبیعی لندن، این حشره چوبکی که "چارلی" نام دارد، نخستین دوجنسیتی(ژیناندرومورف) گزارش شده در این گونه است.
"ژیناندرومورفی"(Gynandromorphism) جانوری است که خصوصیت هر دو جنس نر و ماده را داشته باشد. این اصطلاح بیشتر در زمینه حشره شناسی استفاده می شود، ولی در سخت پوستان و پرندگان هم گزارش شده است. دلیل این پدیده جدا نشدن کامل ژن های جنسیتی بعد از انعقاد نطفه است.
گاهی اوقات بعضی از حیوانات می توانند بگونه ای متولد شوند که هم نر و هم ماده باشند. این پدیده به نام ژیناندرومورفی شناخته می شود و به معنای داشتن هر دو خصوصیت ماده و نرینه است. وقتی این اتفاق در پروانه ها رخ می دهد، هر بال رنگ متفاوتی دارد که نشان از بال نر و بال ماده دارد. ژیناندرومورفی به صورت کلی نتیجه یک اشتباه اولیه در تقسیم سلولی است، هنگامی که کروموزوم های جنسی از هم جدا نمی شوند.
لیسه ها که به شکلی حلزون بی صدف گفته می شود هم به صورت طبیعی هرمافرودیت یا دوجنسیتی هستند و همواره دارای اندام تولید مثل ماده و نرینه هستند که همزمان قابل استفاده هستند. یک نوع لیسه به نام لیسه موزی گاهی هنگام انجام عمل جنسی اندام نرینه شریک جنسی خویش را قطع می کند تا آن حیوان از آن به بعد تبدیل به ماده شود و همیشه در اختیار وی باشد. بسیاری فکر می کنند که این اتفاق بسیار عجیبی است.


محققان می گویند این موجود طوری پوست اندازی کرده که بدن سبز روشن یک ماده و کناره های قهوه ای یک نر را نشان داده است و نمونه ای چشم گیر و ویژه است.
با این وجود، متأسفانه این حشره باید کشته(اتانازی) شود تا بتوان آنرا مطالعه کرد، چونکه اگر به صورت طبیعی بمیرد، چروکیده می شود و رنگ طبیعی خویش را از دست می دهد.
خانم "گارفیلد" صاحب "چارلی" است و چندین حشره چوبکی مانند آنرا در خانه خود نگهداری می کند و پرورش می دهد. وقتی "چارلی" پوست اندازی کرد، متعجب شد و تعجب خویش را در چارچوب یک پست در صفحه فیس بوک خود به اشتراک گذاشت.
وی نوشت: من چند سالی است که حشرات چوبکی را پرورش می دهم و الان بنظر می رسد به صورت تصادفی یک حشره چوبکی دوجنسیتی را پرورش داده ام. یعنی نیمی از آن ماده(سمت سبز رنگ) و نیمی نر(سمت قهوه ای رنگ) است.
طول بدن نرها معمولا بین ۹ سانتی متر تا ۱۳ سانتی متر است، در حالیکه ماده ها بین ۱۴ سانتی متر تا ۱۸ سانتی متر رشد می کنند.
خانم "گارفیلد" می گوید پسرش آن قدر از این کشف هیجان زده شده است که "چارلی" را با خود به مدرسه برده تا به بچه های دیگر نشان دهد و سپس با یک متخصص حشرات در موزه تاریخ طبیعی لندن تماس گرفته است.
سپس او با درخواست آن حشره شناس موافقت نمود که "چارلی" را به موزه بفرستد تا این حشره چوبکی بیشتر توسط کارشناسان بررسی شود.
خانم "گارفیلد" می گوید: قبلاً به ندرت چنین چیزی در مورد این گونه گزارش شده بود، ازاین رو "چارلی" که بچه ها نامش را برگزیده اند، امروز به موزه تاریخ طبیعی لندن رفته است تا به مجموعه موزه اضافه شود و من درخواست کرده ام که مقاله ای در یک مجله علمی در مورد آن نوشته شود، چون که من به طرز عجیبی در مورد آن هیجان زده هستم.
"پائول براک" متخصص حشرات می گوید: این حشره دارای شکل بدنی قهوه ای(نر) در سمت راست و انتهایی خود است. سمت چپ آن اما به اندازه یک ماده بالغ معمولی بزرگ نیست، اما از یک نر معمولی بزرگتر است و مانند یک ماده معمولی به رنگ سیب سبز است.
وی ادامه داد: در یک ژیناندرومورف(دوجنسیتی) همچون این حشره، اندام تناسلی به درستی تشکیل نشده است، ازاین رو باآنکه شبیه نر است، اما نمی تواند به درستی با یک ماده جفت گیری کند.
این حشره با نام علمی "Diapherodes gigantea" معمولا بعنوان حشره چوبکی سبز لیمویی یا حشره چوبکی لوبیا سبز شناخته می شود.
این گونه، بومی سه جزیره در حوزه دریایی کارائیب به نامهای "سنت وینسنت"، "گرانادا" و "سنت لوسیا" است و در طبیعت از برگ های گیاهان و درختان در مناطق جنگلی بارانی تغذیه می کند. اما آنها در اسارت، از برگ های اکالیپتوس یا بلوط می خورند.
نگهداری آنها بعنوان حیوانات خانگی نسبتاً آسان است و طول عمر آنها در اسارت تا یک سال است.
همانطور که گفته شد، کشف خصوصیت دو جنسیتی در این حشره، نادر است و تابحال هم به ندرت در سایر گونه ها همچون یک پروانه دیده شده است.
این در حالیست که عمل تغییر جنسیت در بین خیلی از حیوانات، رایج است.
بعنوان مثال دلقک ماهی(clownfish) که به رنگ پرتقالی و سفید است و در فرهنگ عام به سبب انیمیشن "در جستجوی نمو"(Finding Nemo) به خوبی شناخته شده است، شاید کمتر کسی بداند که این حیوان می تواند جنسیت خویش را تغییر دهد. این ماهی ها دارای خاصیت ناهمرسی هستند، به این مفهوم که هم اندام جنسی نر و هم اندام جنسی ماده را در خود دارند، اما اندام تولید مثل نر آنها پیش از اندام ماده به بلوغ می رسد.
دلقک ماهی ها به صورت دسته جمعی زندگی می کنند که اغلب آنها نر هستند و دارای یک جفت بارور متشکل از یک نر غالب و یک ماده هستند. بقیه گروه جنسیت مشخصی ندارند و جثه کوچکتری دارند. حالا اگر ماده بارور بمیرد، نر غالب عموماً ماده خواهد شد و از بین بقیه نرها، معمولا بزرگترین و پرخاشگرترین آنها را بعنوان شریک جنسی جدید خود انتخاب می کند. علاوه بر دلقک ماهی در واقع خیلی از ماهی های دیگر هم وجود دارند که به صورت طبیعی می توانند جنسیت خویش را تغییر دهند که شامل زمردماهی، مارماهی رنگین و گوبی(پرتوبالگان) هستند.
تغییر جنسیت طبیعی در هر جهت(نر به ماده یا برعکس) حتی در انواع خاصی از مرجان ها هم گزارش شده است. معمولا تغییر جنسیت در حیوانات ناشی از ضرورتی است که از تغییر در شرایط محیطی یا اجتماعی حاصل می شود.
یکی از حیواناتی که از شنیدن توانایی تغییر جنسیت در آن تعجب می کنید، مرغ است که گاهی جنسیت خویش را از ماده به نر تغییر می دهد. مرغ ها به صورت معمول فقط یک تخمدان کاربردی در سمت چپ خود دارند. در مرحله جنینی هم دو عضو جنسی در آنها به وجود می آید، اما یکی که در سمت راست قرار می گیرد یک غده جنسی است که هنوز بعنوان تخمدان یا بیضه یا هر دو تعریف نشده است.
با این وجود برخی شرایط پزشکی مانند ایجاد کیست تخمدان، تومور یا غده فوق کلیوی می تواند سبب نابودی و از کار افتادن تخمدان چپ یک مرغ شود و در این صورت، در صورت عدم وجود تخمدان چپ عملکردی، امکان دارد ارگان جنسی خفته نرینه آغاز به رشد کند.
ازاین رو مرغ می تواند اندام جنسی نرینه خویش را پرورش دهد و نر شود. وقتی آن غده جنسی اولیه تبدیل به بیضه می شود، ترشح هورمون های نرینه به نام آندروژن ها را آغاز می کند. این ها هورمون هایی هستند که تا حد زیادی مسئول خصوصیت های نرینه هستند. تولید آندروژن سبب می شود مرغ مانند خروس رفتار کند. البته با وجود همه این ها، مرغ کاملا به خروس تبدیل نمی گردد، بلکه این تغییر جنسیت فقط سبب می شود این پرنده از نظر فنوتیپی نر شود، به این مفهوم که باآنکه از نظر جسمی نر به نظر می آید، اما از نظر ژنتیکی زن است.
در قورباغه ها هم عمل تغییر جنسیت مشاهده شده است. این فرایند به صورت سنتی یک فرایند طبیعی در قورباغه ها است و احتمالاً در واکنش به تغییرات محیطی صورت می گیرد، اما اخیراً مشخص شده است که می تواند ناشی از قرار گرفتن در معرض آفت کش ها هم باشد.
همینطور مشاهده شده است که بعضی از مارهای ماده به صورت معجزه آسایی به تنهایی و بدون شریک جنسی هنگامی که اسیر شده اند آبستن می شوند. این خصوصیت بعنوان بکرزایی(parthenogenesis) شناخته می شود که نوعی از تولید مثل غیر جنسی است که امکان دارد یک استراتژی برای عدم انقراض برخی گونه ها باشد.
در بکرزایی، جنین از یک سلول تخم نابارور تولید می شود و یک همسان از مادر تولید می کند. این روند در کوسه ها و دوزیستان هم مشاهده شده است، اما هیچگاه به صورت طبیعی در پستانداران مشاهده نشده بود.
بکرزایی نوعی تولید مثل غیرجنسی است که در آن از تخمک لقاح نیافته، یک موجود زنده کامل به وجود می آید. این پدیده در تعداد زیادی از بی مهرگان و مهره داران شامل گونه هایی نظیر نماتودها، شکم پایان، سخت پوستان، حشرات بخصوص زنبور عسل و زنبور بی عسل، ماهی ها، دوزیستان و خزندگان دیده می شود.




منبع:

1400/12/01
23:27:44
5.0 / 5
786
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد