لیزر و نانومواد، سلاحی جدید در مبارزه با سرطان

لیزر و نانومواد، سلاحی جدید در مبارزه با سرطان

اسمارت کاور: بنظر می رسد همگام کردن مواد زیستی حساس به نور در مقیاس نانو با نور لیزر می تواند در مقابله با سرطان کارساز باشد.


به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، تیمی از پژوهشگران بین المللی پیشنهاد کرده اند که لیزرهای ترکیبی با فناوری نانو می توانند در آینده نزدیک برای درمان سرطان ها استفاده شوند.
طیف گسترده ای از تکنولوژیهای جدید در کوشش برای غلبه بر سرطان درحال آزمایش هستند. از ساخت واکسن هایی با بهره گیری از آخرین فناوری واکسن سازی موسوم به "آران ای پیام رسان"(mRNA) گرفته تا مهندسی سلول هایی که می توانند به تومورها حمله کنند، دانشمندان روش های مختلفی را برای مقابله با این بیماری کشنده امتحان می کنند. تازه ترین رویکرد در این عرصه نیز شامل استفاده از لیزر است.
نوردرمانی برای سلول های سرطانی
این ایده خیلی جدید نیست و قبلاً مطرح گردیده است. لیزر را می توان برای تولید گرما در محل تومور بهره برد که می تواند سلول های ناخوانده را در روشی به نام "نورگرما درمانی"(PTT) از بین ببرد.
روش دیگر، "درمان فوتودینامیک"(PDT) است که از لیزر برای تولید گونه های اکسیژن فعال(ROS) استفاده می شود که گروهی از مواد شیمیایی بسیار واکنش پذیر هستند که برای هر نوع سلولی همچون سلول های سرطانی، کشنده هستند.
اثربخشی لیزر درمانی با عمق نفوذ لیزر در بافت تعیین می شود که به نوبه خود به شکل و شعاع پرتو، طول موج نور استفاده شده و شدت لیزر وابسته است.
حالا رویکرد جدیدی که پژوهشگران پیشنهاد می کنند، همگام کردن این روش ها با مواد زیستی در مقیاس نانو است که می توانند درمان ها را بسیار دقیق و هدفمند کنند. این مواد در مقیاس نانو باید به نور حساس باشند و در طول موج های خاصی کار کنند تا بتوان روش ها را در طول درمان ها بیشتر کنترل کرد.
استفاده از نانومواد بعنوان سیستم های تحویل
جالب اینجاست که این نانومواد فقط به یک گیرنده نور در این پروسه محدود نمی شوند، بلکه می توانند برای انجام کارهای دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرند. پژوهشگران پیشنهاد می کنند که می توان از آنها برای رساندن داروهای شیمی درمانی به محل های تومور نیز بهره برد.
این نانومواد هنگامی که در PDT استفاده می شوند، همین طور می توانند آنتی بیوتیک ها را به بدن تحویل دهند تا از عفونت باکتریایی در محلی که "ROS" در آن کار می کند، جلوگیری شود.
پژوهشگران همین طور به یک کاربرد دیگر این روش اشاره کردند که در آن از نانومیله های طلا بعنوان مواد نانومقیاس استفاده شد و یک "گلیکوپروتئین" از ویروس هاری به سطح آنها متصل شد. از آنجا که ویروس هاری قادر می باشد در طول دوره طبیعی عفونت از سد خونی مغزی عبور کند، نانومیله های طلا نیز موفق به عبور از آن شدند و بعد از آن روش PTT در نزدیکی سلول های تومور انجام شد.
بگفته پژوهشگران، این فناوری در آینده می تواند برای درمان زخم های مزمن و غیر قابل التیام، تصلب شرایین و حتی عفونت های دندانی نیز به کار گرفته شود.
این مطالعه در مجله Applied Physics Reviews انتشار یافته است.




منبع:

1400/12/25
21:25:43
5.0 / 5
792
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد