جزییات خورشیدگرفتگی آبان و کشورهایی که آنرا خواهند دید

جزییات خورشیدگرفتگی آبان و کشورهایی که آنرا خواهند دید

اسمارت کاور: روز سوم آبان 1401 خورشید به شکل یک سیب گاز زده درخواهد آمد، برای اینکه سایه ماه روی بخش هایی از زمین می افتد و به اصطلاح یک خورشیدگرفتگی جزئی روی خواهد داد.


به گزارش اسمارت کاور به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، در روز سه شنبه ۲۵ اکتبر ۲۰۲۲(سوم آبان ۱۴۰۱)، ماه از مقابل خورشید عبور می کند و یک خورشید گرفتگی جزئی را به وجود می آورد. خورشید در این روز به شکلی ظاهر می شود که گویی مانند یک سیب نیم خورده، گاز بزرگی از آن گرفته شده است. البته میزان این تیرگی به اینکه ناظران در کجای کره زمین قرار دارند، بستگی دارد.
خورشیدگرفتگی یا کسوف هنگامی رخ می دهد که سایه ماه بر قسمتی از زمین بیفتد و در نتیجه در قسمت هایی از کره زمین، قرص ماه قسمتی از قرص خورشید یا تمامی آنرا از دید ناظران زمینی بپوشاند.
این کسوف جزئی در نیم کره شمالی در آفریقا، آسیا و اروپا قابل مشاهده خواهد بود و در قطب شمال و روسیه در شدیدترین حالت خود نمایان خواهد شد. گفتنی ست که در ایالات متحده قابل مشاهده نخواهد بود.
این خورشیدگرفتگی بین ساعت پنج بامداد تا ۹ بامداد به وقت منطقه زمانی شرقی(۱۲: ۳۰ تا ۱۶: ۳۰ به وقت ایران) رخ می دهد و در نقطه اوج این رویداد که به عنوان نقطه کسوف مرکزی شناخته می شود، حدود ۸۲ درصد از قرص خورشید توسط سایه ماه پوشانده می شود.
در طول این کسوف خاص، هیچ کجای زمین، خورشید گرفتگی کامل را تجربه نخواهد کرد. این نیز بدین سبب است که در کسوف ۲۵ اکتبر، ماه و خورشید کاملاً در یک راستا قرار نمی گیرند و در نتیجه ماه بطور کامل خورشید را نمی پوشاند. در عوض، خورشید شکلی هلالی به خود خواهد گرفت و مانند یک سیب گاز زده خواهد شد.
همانطور که گفته شد، کسوف زمانی اتفاق می افتد که ماه از بین زمین و خورشید می گذرد و سایه ای بر قسمتی از سیاره زمین می اندازد که بطور کامل یا جزئی مانع از عبور نور خورشید می شود. بطور کلی هیچگاه یک خورشید گرفتگی در سراسر سیاره زمین قابل مشاهده نخواهد بود، برای اینکه ماه بسیار کوچکتر از زمین است و سایه آن تنها چند صد کیلومتر عرض دارد.
نقطه کسوف مرکزی که هر کسوف در آن در اوج خود است، نقطه ای از زمین است که در آن یک خط فرضی که مراکز خورشید و ماه را به هم متصل می کند با سطح سیاره ما برخورد می کند. رصدگران از این نقطه، ماه را مستقیماً در مرکز خورشید می بینند.
با این وجود، این نقطه در طول خورشید گرفتگی ثابت نمی ماند. همانطور که ماه به مدار خود ادامه می دهد، سایه آن با سرعتی بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ مایل در ساعت در سراسر سیاره می چرخد ​​و نقطه کسوف مرکزی را با خود همراه می کند.
با ادامه کسوف کامل، نقطه کسوف مرکزی در سراسر سطح زمین از غرب به شرق حرکت می کند. در طول یک خورشیدگرفتگی جزئی(مانند همین خورشیدگرفتگی که در پیش خواهیم داشت)، این نقطه یا از بالای قطب شمال یا از زیر قطب جنوب می گذرد و از سطح زمین نمی گذرد. این بدان معناست که فقط لبه سایه ماه روی زمین می افتد و همین مسئله توضیح می دهد که چرا خورشید کاملاً سیاه نمی گردد.
در ۲۵ اکتبر نقطه کسوف مرکزی از قطب شمال می گذرد که در آن ۸۲ درصد خورشید سیاه پوش می شود. در روسیه تا ۸۰ درصد خورشید گرفتگی رخ می دهد و این نسبت در چین به ۷۰ درصد، در نروژ به ۶۳ درصد و در فنلاند به ۶۲ درصد کاهش پیدا می کند.
هیچ گاه با دوربین دوچشمی، تلسکوپ یا چشم غیر مسلح بدون محافظ به خورشید نگاه نکنید. عکاسان نجومی و ستاره شناسان از فیلترهای ویژه ای برای رصد ایمن خورشید در هنگام خورشید گرفتگی یا سایر پدیده های خورشیدی استفاده می نمایند و استفاده از عینک آفتابی معمولی برای مشاهده خورشید کافی نیست.




منبع:

1401/07/11
10:57:35
5.0 / 5
467
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
اسمارت کاور
smartcover.ir - مالکیت معنوی سایت اسمارت كاور متعلق به مالکین آن می باشد